MTUC: Memasang Meta Tags Pada Blogger Dengan Betul Dan Tepat

Memasang Meta Tags Dengan Betul Dan Tepat
Ala.. macam tak tau je gambar amik kat mana
Assalamualaikum WBT dan selamat sejahtera pada tetamu yang dihormati. Apa khabar pembaca saya. Sihat ke? Alhamdulillah sihat (Ceh tau2 je). Post kali ini memang agak best sikit kerana meta tags adalah topik yang paling saya minati. Kalau anda nak tahu saya tetap setia dengan blogger pun sebab meta tag. Saya pelajari meta tag mula bulan 6 yang lepas. Memang lama.

Orang selalu kata meta tags itu penting. Penting ke? Tapi saya tak tahu apa maksud meta tags.

Jadi, apakah maksud meta tags?

SIRI: Mengoptimumkan Template Untuk Carian(MTUC) 2012

Episod-4: MTUC: Memasang Meta Tags Pada Blogger Dengan Betul Dan Tepat

Definisi Meta Tags

Ialah sebahagian kod daripada HTML blog/site anda yang akan memberitahu tentang maklumat blog/site kepada carian(search engine). Kebiasaannya kod <meta> berada dalam kod <head> dan di-atas kod </head>

Q: Tapi kenapa saya tak nampak meta tags dalam blog?

A: Memey le. Sebab meta tags boleh dilihat pada page source dan meta tags boleh dibaca oleh crawler, spider atau robot.

Q: Oh.... jadi macam mana nak pasang meta tags dalam blog?

A: Senang aja. Untuk pengetahuan anda meta tag dalam blogspot telahpun ada. Tetapi tidak ramai yang tahu tentang kewujudan meta tag dalam template blog.

Jadi, di manakah kod meta tag dalam blogger?

Mestilah di bawah kod <head>.

Anda mesti jumpa kod ini:
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

Ok, dalam kod di-atas tadi banyak maanfaat-nya kalau anda nak tahu. Bukan semua orang tahu apa yang ada disebalik kod tadi.

Kod di-atas mengandungi meta?

Content-Type:

Digunakan untuk mengisytiharkan set aksara.

Contoh Kod HTML:
<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/>

MSSmartTagsPreventParsing:

Meta MS Smart tag adalah sebahagian daripada ujian beta Internet Explorer dan telah dikeluarkan kerana akhbar negatif dan maklum balas daripada pengguna. Secara ringkas, Microsoft akan menjual frasa kata kunci, maka MS Smart Tags Meta akan membenarkan kata kunci akan ditonjolkan di laman web yang akan membawa pengguna ke laman web pengiklan. Ini bermakna laman web anda boleh mempromosikan laman web pesaing anda tanpa kebenaran anda.

Contoh kod HTML:
<meta content='true' name='MSSmartTagsPreventParsing'/>

generator:

Tag Meta Generator digunakan untuk mengisytiharkan nama dan nombor versi alat penerbitan yang digunakan untuk mewujudkan halaman. Vendor Alat menggunakan Generator Meta tag untuk menilai penembusan pasaran.

Contoh kod HTML:
<meta content='blogger' name='generator'/>

description:

Sedikit maklumat ringkas tentang blog anda. Selalunya meta description ini berada di bawah tajuk blog anda seperti contoh di bawah.


Contoh kod HTML:
<meta content='Diari yang akan memotivasikan untuk berblogging. Sebuah blog tutorial, tips, dan juga perkongsian ilmu di alam maya. Blogger template versi Malaysia' name='description'/>

Ke empat2 meta tag di-atas ialah penting terutama pada meta tag description.

Q: Ok, Saya dah faham. Tapi bagaimana nak pasang meta description pada blog blogspot?

A: Jawapannya senang aja.

1) Pergi ke Blogger dashboard > "Settings" > "Search Preference"

2) Ok, anda akan lihat "Meta tags" pada page tersebut.

3) Jadi, pada bawah meta tags ada "Description".

4) Pada sebelahnya ada tick "Yes" "No"

5) Anda tick "Yes" Akan keluar satu kotak dan dalam kota itu tulislah blog anda tentang apa.

P.S: Kan pada bawah kota itu ada tulis sedikit ayat.

150 Characters Max. Example: "A blog about social networking and web design."

150 characters max = Tidak boleh melebihi 150 huruf + Space. Maca mana nak kira characters? Copy description anda dan paste pada laman wordcounter.net . Understood?

6) Klik "Save". Siap!!!

Contoh saya punya:

Saya punya meta description


Pada meta description ini saya nak tekankan sedikit (ala jangan stress pulak :P). Orang selalunya susah banget nak tulis meta tags ini. Entah pe yang susahnya.

Ok, untuk penyelesaiannya.

Anda cuma ringkaskan blog anda tentang apa? Adakah blog anda tentang masakan? Tentang movie? Tentang software? Ataupun tentang warez?

Tulis secara ringkas(Summary) blog anda mengenai apa?

Like me; blog saya tentang diari motivasi blog.

So, kalau saya tulis dalam summary blog saya ialah:
Diari yang akan memotivasikan untuk berblogging. Sebuah blog tutorial, tips, dan juga perkongsian ilmu di alam maya. Blogger template versi Malaysia

Sebuah blog tutorial: Tentang blogger tutorial

Tips: Tips berblog

Ilmu: Ilmu berkaitan di alam maya.

Blogger template: Blogger template versi Malaysia (Kan saya ada buat satu template Johny SimpleMaster. Awat? Tak download lagi ke?)

!IMPORTANT: Sila ambil perhatian. Kalau dalam template HTML anda tidak ada kod <b:include data='blog' name='all-head-content'/>   "Search preferences" tidak akan berfungsi. Maksudnya meta description yang anda baru sahaja tulis tidak akan papar. Faham ke?

Q: Nak kena letak dot (.) ke pada akhir ayat?

A: Terpulang. Kalau nak letak, letak la. Kalau tak nak pun takpe. Sunat aja :D

Q: Tapikan saya selalu lihat ada tutorial meta tags dia panjang giler.

A: Memang pernah nampak dan pasang meta tag sebegitu pada blog saya yang dulu. Sekarang tak de dah. Sebab saya dah kata tadi. Saya kaji meta tag lebih 5 bulan.

Lebih kurang macam ni meta tags dia

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot; | &quot; + data:blog.title + &quot; | &quot; + data:blog.pageName' name='description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot; | &quot; + data:blog.title + &quot; | &quot; + data:blog.pageName' name='keywords'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='subject'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='abstract'/>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageTitle + &quot; - ISI DENGAN DESKRIPSI BLOG ANDA &quot;' name='description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot; | &quot; + data:blog.title + &quot; | &quot; + data:blog.pageName' name='keywords'/>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<meta content='ISI DENGAN DESKrIPSI BLOG ANDA' name='description'/>
<meta content='ISI DENGAN KATA KUNCI BLOG ANDA' name='keywords'/>
</b:if>
</b:if>
<meta content='Index, Follow' name='robots'/>
<meta content='NAMA ANDA' name='author'/>
<meta content='NAMA BLOG ANDA' name='copyright'/>
<meta content='2 days' name='revisit-after'/>
<meta content='2 days' name='revisit'/>
<meta content='never' name='expires'/>
<meta content='always' name='revisit'/>
<meta content='Indonesia' name='geo.placename'/>
<meta content='id' name='language'/>
<meta content='id' name='geo.country'/>
<meta content='All-Language' http-equiv='Content-Language'/>
<meta content='global' name='distribution'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='general' name='rating'/>
<meta content='global' name='target'/>
<meta content='true' name='MSSmartTagsPreventParsing'/>
<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/>
<meta content='index, follow' name='googlebot'/>
<meta content='follow, all' name='Googlebot-Image'/>
<meta content='follow, all' name='msnbot'/>
<meta content='follow, all' name='Slurp'/>
<meta content='follow, all' name='ZyBorg'/>
<meta content='follow, all' name='Scooter'/>
<meta content='all' name='spiders'/>
<meta content='all' name='WEBCRAWLERS'/>
<meta content='aeiwi, alexa, alltheWeb, altavista, aol netfind, anzwers, canada, directhit, euroseek, excite, overture, go, google, hotbot. infomak, kanoodle, lycos, mastersite, national directory, northern light, searchit, simplesearch, Websmostlinked, webtop, what-u-seek, aol, yahoo, webcrawler, infoseek, excite, magellan, looksmart, bing, cnet, googlebot' name='search engines'/>

Anda tahu apa keburukan meta tag sebegitu?

Meta tag itu hanya akan memeningkan crawler saja. Bahkan saya sendiri pun pening nak baca apa tah lagi robot hanya ciptaan manusia.

Berhati-hatilah di jalan raya :)

Kesimpulannya

Alhamdulillah. Panjang bebenor postnya. Huhu... entah orang baca ke tidak. Tapi saya tetap percaya pada anda kerana anda ialah seorang yang setia bersama saya.

Well, in summary.

Meta tags sebenarnya tidaklah penting sangat pun. Hanya sekadar pasang kod meta description pun dah cukup.

Tapi yang selainnya buat syarat. Tak penting. Yang penting description-nya. Ingat tu!

Kalau anda mengikuti siri ini banyak yang anda pelajari. Alhamdulillah kepada ilmu yang Allah berikan kepada saya dan saya kongsikan bersama anda. Dapat pahala kedua-duanya. Yang memberi dan yang menuntut :)

Ok, kod dibawah nanti ialah kod yang saya susun dan anda perlu ikut susunannya, kalau; anda mengikut siri ini.

Just simple:

<head><b:include data='blog' name='all-head-content'/>

<!-- START: Meta tags zone -->
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageTitle + &quot;, blogger, technology, blogspot, post, article, blog, blogging, wikipedia&quot;' name='keywords'/>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;error_page&quot;'>
<title>Page Not Found. 404 Page</title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;, blogger, technology, blogspot, post, article, blog, blogging, wikipedia&quot;' name='keywords'/>
</b:if>
</b:if>

Ingat cuma gantikan kod <head> :)

Dah habis pun post ini, tapi episod tetap bersambung. Nantikan episod yang seterusnya.

P.S: Kalau tak pahe komen le di bawah. Komen saya dah dofollow... boleh increase traffik blog. Rugi kalau tak komen.

Beliau seorang penulis online. Peminat Insyirah Azhar. Blog editor Sedut Software Sampai Lebam (SSSL). Penulis eBook Rahsia Google PageRank. Pengasas Seni Bina Blog. Selain itu, beliau berjaya mengusaha lebih 20 Projek Blogspot. Antaranya, KeZoom SSSL dan banyak lagi.

PERCUMA: 3 Cara Tingkatkan Bisnes Tanpa Risiko

(Jangan Terkejut.)

Tiada ulasan

Leave a Reply

Hubungi Saya

Nama

E-mel *

Mesej *

100% Percuma Ebook

[FREE] Ebook Rahsia Google PageRank
Email *

Sumber Inspirasi

Danial Abdul Rahim