5 Kebenaran Tentang Pembaca Blog

Kebenaran Pembaca Blog
Assalamualaikum WBT dan selamat sejahtera kepada tetamu yang dihormati :)

Anda juga seorang pembaca blog. Menggunakan carian untuk mencari maklumat atau ingin membuat kajian tentang topik tertentu. Selalunya apabila kita sebagai pembaca dan membaca blog tersebut dan tidak berpuas hati dengan cara penyampaiannya maka tanpa befikir panjang kita akan tekan button back atau pangkah pada browser.

Hal ini sering kali berlaku kerana penulis blog tidak kenal mahupun memahami pembaca blognya. Memahami pembaca blog amatlah penting untuk menjaminkan pembaca yang setia bersama kita.

Untuk artikel kali ini saya akan menerangkan secara teliti tentang 5 kebenaran pembaca blog ;)




Mereka Tidak Membaca

Iya ke?

Betul.

Memang terbukti setiap pembaca blog tidak membaca artikel tetapi hanya scan artikel. Cuma 10% daripada pembaca blog yang membaca sampai habis. Yang selebihnya(90%) hanyalah scan.

Kalau perkara ini terjadi kepada kita bagaimana nak menyelesaikannya?

Memang agak sukar nak mengatasinya. Tetapi kaedah yang paling senang ialah dengan memotong perenggan menjadi pendek.

Setiap perenggan mesti 3 atau 4 ayat sahaja. Tidak boleh lebih, boleh kurang. Kalau lebih? Akan menyebabkan mereka klik butang pangkah.


Mereka Nak Cepat

Andakah anda nak cepat mestilahkan? Sebab masa itu lebih bernilai daripada emas. Bukan sebab masa itu emas, tetapi masa itu lebih bernilai daripada emas.

Untuk pembaca blog yang macam itu. Kita boleh melayan kerenah mereka dengan membuat artikel kita dengan bullet points.

Maksud saya ialah dalam bentuk point.

Macam ini:

1) Mereka Tidak Membaca
2) Mereka Nak Cepat
3) Mereka dan sebagainya.

Bila pembaca jumpa artikel seperti di atas tadi. Maka nak tak nak mereka akan cuba juga untuk membacanya.

Kenapa mereka tetap akan membacanya?

Sebab list post ialah lain daripada yang lain. Ok, macam inilah. Anda cuba pandang pada tempat lain dahulu(jangan pandang pada screen komputer pula). Ok?

Dah pandang tempat lain.

Tunggu 5 saat

Lihat balik aritkel saya.

Apa yang anda nampak dahulu? List kan?

Betul tak? Dan mestilah ayat yang "besar punya" dahulu.


Mereka Tidak Suka Rojak

Bukan rojak makanan itu.

Tetapi,

Rojak disini bererti.

Bahasa Rojak = Bahasa campuran

Contoh: You tau tak yang you ni hensem dan kacak.

Bahasa rojak ini dia ada banyak campuran tetapi bahasa primernya ialah Bahasa Melayu yang dicampur dengan bahasa lain. Tidak kiralah English ke, Mandarin ke, Tamil ke atau sebagainya.

Asal boleh campur.

Kalau anda menggunakan Bahasa Rojak untuk menghasilkan artikel, jawabnya tidak lama. Tapi kalau menggunakan Bahasa Baku dan pandai menggunakannya. Maka pembaca akan tetap setia bersama anda.


Mereka Tidak Suka Shortform

Yang ini lagi bahaya. Lagi susah nak dikawalnya. Kita memang dah terbiasa menggunakan Shortform kerana SMS.

Ye la, kalau tulis SMS macam Bahasa Baku rugi le. Kalau tulis SMS shortform kan jimat kredit kita.

Tapi pada blog mana ada nak jimat kredit. Tulislah panjang-panjang. Tiada siapa nak melarang. Asalkan artikel yang kita tulis itu mudah faham dan bagus.


Mereka Bukan Cikgu BM

Bahagian yang ini agak kelakar sikit. Memang kadang-kadang pembaca blog kita ada yang cikgu BM.

Tapi, maksud saya disini mereka membaca tetapi tidak memperbetulkan kesalahan ayat kita. Kan kalau kita menulis karangan Cikgu BM akan membaca setiap satu persatu perkataan.

Malah Cikgu BM juga akan berusaha untuk memperbetulkan kesalahan yang anak muridnya lakukan.

Maka kita akan belajar daripada kesilapan.

Tapi pembaca tidak. Mereka bukan Cikgu BM. Mereka ialah pembaca yang nak cepat.


Dari Meja Penulis

Nak membuat hati pembaca jatuh hati pada penulisan kita amat sukar. Mereka selalunya lebih suka membaca sesuatu yang kemas dan selesa. Tidaklah berterabur, dan tidaklah perenggan yang panjang belaka.

Jadi, secara ringkasnya. Mereka ialah manusia yang ingin membaca sesuatu yang mudah difahami, ringkas dan bermanaat.

P.S: Kalau anda merasakan artikel ini bermanfaat untuk anda. Apa kata kongsikan bersama rakan anda. Kalau tidak memuaskan hati anda, tolong beri pendapat anda pada kotak komen ye =)

Wallahualam

Beliau seorang penulis online. Peminat Insyirah Azhar. Blog editor Sedut Software Sampai Lebam (SSSL). Penulis eBook Rahsia Google PageRank. Pengasas Seni Bina Blog. Selain itu, beliau berjaya mengusaha lebih 20 Projek Blogspot. Antaranya, KeZoom SSSL dan banyak lagi.

PERCUMA: 3 Cara Tingkatkan Bisnes Tanpa Risiko

(Jangan Terkejut.)

Tiada ulasan

Leave a Reply

Hubungi Saya

Nama

E-mel *

Mesej *

100% Percuma Ebook

[FREE] Ebook Rahsia Google PageRank
Email *

Sumber Inspirasi

Danial Abdul Rahim