Kenapa Blog Anda Tiada Pengunjung

Bagaimana nak menambahkan traffik blog

Assalamualaikum WBT dan selamat sejahtera kepada Tetamu yang dihormati :)

Persoalan ini selalu ditanyakan oleh rakan seMuka Buku(Facebook) saya. Kenapa Blog tiada visitor? Apakah punca yang menyebabkan blog kita tiada visitor? Maka kita akan membincangkan kenapa blog kita tiada pengunjung. Satu demi satu kita akan cari kenapa dan bagaimana nak menambahkan visitor/pageviews pada blog kita.

Soalan yang selalu ditanya:
  • Bagaimana nak menambahkan traffik blog?
  • Macam mana nak increase blog traffic?
  • How to Increase Blog Traffic?

Sayalah orang yang selalu ditanyakan soalam macam tu(sabo je la).

Apakah Punca Blog Kita Tiada Pengunjung?

  1. Design blog kurang menarik
  2. Blog tidak tersusun/terurus
  3. Tidak tetap(Posting tidak mengikut jadual)

Kalau nak lebih penerangan kena sabar ye, sebab saya dalam process untuk mengambil final exam.

Okey, untuk menambahkan traffik blog kita perlu?

Strategi. We Need Strategy/Plan.

Apakah strateginya?

Bagi saya ada 3 cara yang paling(asas) senang dah mudah untuk menambahkan traffik blog.

  1. ? Blog Commenting (Blog Walking)
  2. ? Promoting
  3. ? Social site (Laman Sosial)

1) Blog Commenting

Mencatat ulasan atau blog walking adalah satu cara yang paling popular. Kebanyakan blogger menggunakan cara ini.

Tetapi macam mana/bagaimana caranya?
Bagaimana?

Senanga aja. Ikut cara saya.

Katakanlah kita search di Google:

Ping Aggregator Malaysia

Keluar banyak "result"

Pilih satu dan masuk link tersebut(Mana2 pon xpe).

Dah masuk. Nampak kotak komen? Kalau ada apa lagi komen jangan tak komen.

Bila komen tu tulis macam ni.

Contoh:

Salam http://danialde4.blogspot.com/ :)

Gantikan link saya dengan link anda. Jangan lupa nak letak simbol senyum kat belakang :D

Setiap kali kita search apa-apa sahaja di Google, bila nampak kotak komen jangan lepaskan peluang. Komenlah sebanyak yang bolek kerana cara ini memang amat membantu blog anda. Nak tahu apa manfaat dia?

Manfaat Komen pada website lain:
  • Blog akan lebih popular
  • Ramai orang akan kenal blog anda
  • Mempengaruhi searh engine (enjin carian)
  • Kalau site tersebut ada CommentLuv ialah DoFollow site (Backlink)

Setakat ini anda faham? Harap anda faham
Jangan lupa nanti komen di bawah =)

2) Promoting

Memperluaskan empayar blog anda(Promoting)

Promote blog ini lebih kurang seperti blog commenting tapi Promoting ni ada banyak cara. Kita akan guna 2 kaedah yang paling berkesan.

Antaranya ialah:
  1. Mempromosi blog anda pada forum tertentu
  2. Mempromosi blog anda pada Ping Aggregator  Malaysia

1. Mempromosi Pada Forum Tertentu?

Kenapa tertentu?

Okey. Katakan blog saya ialah blog pasal warez. Tak kan la kita nak promote blog kita pada forum internet marketing. Mesti pada forum warez juga. So, kalau blog kita pasal masakan. Promote blog pada forum masakan.

Faham? Harapa-harap faham. Senang je ni, bukan masuk bab susah lagi.

2. Mempromosi Pada Ping Aggregator Malaysia

Ping Aggregator ialah satu cara yang paling best. Betul-betul best !

Apakah Ping Aggregator Malaysia pilihan saya?
1. http://busuk.org/ping/
2. http://blogr.my/

Setakat ini cuma 2 Ping Aggregator Malaysia yang dapat menarik perhatian saya :)

Kenapa guna Ping Aggregator?
  • Boleh meningkatkan traffik blog sehingga 200%
  • Page rank pada search engine lebih tinggi(SERP)

Apa lagi. Pergi cepat submit post anda pada Ping Aggregator tadi. Ping jangan tak ping :D

3) Social Site

Laman sosial yang paling terkenal dan paling banyak user ialah Facebook.

Anggaran saya hampir kesemua orang Malaysia mempunyai Facebook.

So, Facebook ialah tempat yang amat bagus untuk mempromosikan blog.

Tapi bagaimana?

Saya jumpa 3 cara yang paling berkesan untuk mendapatkan traffik dari Facebook :)

1. Mempromosikan Post/Blog pada Facebook Group.

Facebook group sekarang ni tak terkira jumlahnya. Facebook group ialah tempat yang terbaik untuk mempromosikan post/Blog anda. Saya juga menggunakan cara ini. Memang bagus. Tapi nak promote tu lihat dahulu group apa. Sama seperti saya tulis tadi. Promote Post biar la tempat yang bersuaian.

2. Facebook Chat.

Masa tengah chat(sembang) dengan kawan ambil lah kesempatan. Suruh kawan masuk blog anda dan juga like post anda. Kalau boleh biarlah setiap seorang kawan anda di facebook tu masuk :D

3. Facebook Fan Page.

Cara ni juga bagus. Kalau lagi ramai yang like fan page kita lagi tinggi peluang untuk orang masuk blog kita.

Macam FB page Himpunan Cerita Lawak
Blog dia ialah = PenPatah

Sapa yang tak kenal dengan blog tersebut. Lebih sejuta orang yang like FB page Himpunan Cerita Lawak.

Bagaimana pula dengan social site yang lain?

Twitter?

Google Plus?

kedua-dua social site tersebut juga bagus.

Google Plus untuk Google search engine.

Twitter bagus untuk menyebarkan post anda satu dunia :)

Kesimpulan

Saya sebenarnya nak kongsikan lebih banyak lagi tetapi nak menerangkan susah sedikit. Artikel ini baru asas untuk meningkatkan traffik blog. Ada banyak lagi yang belum saya kongsikan. Kalau nak kongsikan semua tu boleh. Tetapi masa tidak menyebelahi saya. Saya masih pelajar sekolah. Harap anda faham setuasi saya :)

So, Kalau anda mempraktikkan kesemua kaedah saya berikan. Insya Allah blog anda boleh dikenali dipersada dunia :D

Ingatlah:

"Kita sebagai hambanya hanya boleh merancang, Allah SWT yang menentukan segalanya"

Maka berakhirlah entri saya kali ini,

Ihklas dari saya Danial ^_^
Wasalam

Beliau seorang penulis online. Peminat Insyirah Azhar. Blog editor Sedut Software Sampai Lebam (SSSL). Penulis eBook Rahsia Google PageRank. Pengasas Seni Bina Blog. Selain itu, beliau berjaya mengusaha lebih 20 Projek Blogspot. Antaranya, KeZoom SSSL dan banyak lagi.

PERCUMA: 3 Cara Tingkatkan Bisnes Tanpa Risiko

(Jangan Terkejut.)

1 ulasan

Leave a Reply

Hubungi Saya

Nama

E-mel *

Mesej *

100% Percuma Ebook

[FREE] Ebook Rahsia Google PageRank
Email *

Sumber Inspirasi

Danial Abdul Rahim