Hidupkan Untuk Memberi

Kita ada 8 formula penting dan formula nombor satu adalah sikap. Sikap yang positif akan membawa hasil yang positif...

Gamber berbentuk love dan ada tulisan berbagi tak pernah rugi
Assalamualaikum WBT dan selamat sejahtera kepada tetamu yang dihormati lagi budiman. Kita memang selalu dengar ayat tersebutkan?

Hidupkan untuk memberi ~ Denai Hati

Tetapi cerita ini bukanlah cerita Denai Hati. Tetapi cerita ini ialah cerita saya :)

Tetapi kenapa kita harus untuk memberi kepada orang lain?

Memberi juga ialah perbuatan bersedekah dan apakah maksud sedekah?

Defisini Sedekah

Sedekah adalah pemberian sesuatu kepada orang yang memerlukan dengan tujuan mahu mendekatkan diri kepada Allah S.W.T.

Orang yang memerlukan ialah?

[+] Fakir (Susah)
[+] Miskin
[+] Kerabat keluarga

Atau untuk kepentingang jihad fi sabillilah.

Pemberian tidak semestinya dari segi wang. Kita juga boleh sedekah ilmu, tenaga, dan sebagainya yang dapat memberi manfaat kepada orang berkenaan.

Sebagai satu contoh, saya suka menolong orang yang berada dalam kesusahan untuk me-reka bentuk blog. Jadi, dari situlah saya akan sedekah ilmu dan tenaga untuk membantu orang tersebut membina blog yang cantik lagi mengiurkan.

Adakah anda faham dengan cerita saya dan setuju pendapat saya? ;)

Berbalik Kepada Cerita Saya

Seperti biasa saya Solat Jumaat. Saya memang suka sedekah di Masjid sebanyak RM10. Kira ok kan?

Tetapi saya tidak tahu apakah tujuan saya sedekah, cuma untuk suka-suka dan pada hari sabtu yang lalu, saya terbaca satu entri iaitu "9 Formula Seru Rezeki Disayang Tuhan".

Baca-baca sampailah saya masuk page lain iaitu squeeze page. Page tersebut menerangkan satu eBook iaitu ebook "9 Formula Seru Rezeki Disayang Tuhan". Daya ingatkan percuma. Tetapi kena beli.

Baca page tersebut dan sampai pada satu bahagian ada pula boleh dapatkan eBook yang percuma. Alhamdulillah, daftar dan download eBook tersebut. Ingatkan eBook tadi, rupanya eBook testimonial.

Tidak apalah baca juga. Baca dengan penuh kyusuk ceritanya. Memang bagus rupanya eBook tersebut. Ramai yang menggunakan dan dengan izin Allah SWT mereka yang mengamal formula tersebut murah rezeki tidak disangkakan.

Ramai orang salah tafsir dengan rezeki. Rezeki tidak semestinya berbentuk wang tetapi dalam bentuk keselamatan, kesihatan, kemenangan bola sepak, masa nak parking kereta dan sebagainya.

Adakah anda faham? ;-)

Kembali pada cerita saya; Dan selepas membacanya. Terfikir balik masa saya bersedekah. Untuk apa saya menderma? Dan masa itulah saya niat, "Saya bersedekah untuk membantu rakyat Palestin yang berada dalam kesusahan."

Dipendekkan cerita, tidak lama selepas itu. Dengan tidak disangkakan, MasyaAllah Ayah saya telah memberi external hardisk. Terkejut dibuatnya, dan tambahan pula Kakak saya menghadiahkan seutas jam tangan.

Ya Allah! HambaMu ini mengucap jutaan syukur tidak terhingga atas rezeki tersebut.

Cuba bayangkan, itu baru saya sedekah RM10 bersertakan dengan niat yang sudah terlambat. Kalau saya bersedekah RM50 masa Solat Jumaat apa pula yang saya dapat? Anda fikirlah. Memang benarlah hadis ini.

“Sesiapa yang melepaskan sesuatu kesusahan seorang mukmin dari kesusahan-kesusahan dunia, Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan dari kesusahan hari Akhirat dan sesiapa melapangkan seorang yang berada di dalam kesempitan, Allah akan melapangkan untuknya di dunia dan di akhirat”. 
~ Hadis Riwayat Muslim


Azam Tahun Baru

Jadi, saya fikir azam tahun baru ialah nak memperbanyakkan sedekah dan memberi. Tidak kiralah dari segi bentuk apa sekalipun. Yang paling penting saya nak bantu seramai yang mungkin untuk menyelesaikan masalah orang dan jadikan ia sebagai satu sikap.

Kalau anda mengalami masalah tentang blog jangan sengan nak hubungi saya. Sebelum ini saya memang pernah bantu ramai orang tetapi tidaklah seramai yang sama mahukan.

Oleh itu, dengan hati yang ikhlas saya sedia membantu anda dari segi blogspot. Buatkan ia jadi Mesra SEO dan Mesra Alam.

P,S: Kalau saya nak bantu bahagian penulisan saya tidak pasti penulisan saya bagus atau tidak. Cuba anda komen sikit. :D

Daripada Penulis

Sekarang ceritanya anda mengalami masalah blog dan anda nak saya tolong?

Segeralah komen di bawah, InsyaAllah saya akan cuba bantu anda secepat yang mungkin.

P,S: Jangan lupa nak join group saya: Seni Bina Blog.


Sumber gambar daripada Google Images

Beliau seorang penulis online. Peminat Insyirah Azhar. Blog editor Sedut Software Sampai Lebam (SSSL). Penulis eBook Rahsia Google PageRank. Pengasas Seni Bina Blog. Selain itu, beliau berjaya mengusaha lebih 20 Projek Blogspot. Antaranya, KeZoom SSSL dan banyak lagi.

PERCUMA: 3 Cara Tingkatkan Bisnes Tanpa Risiko

(Jangan Terkejut.)

Tiada ulasan

Leave a Reply

Hubungi Saya

Nama

E-mel *

Mesej *

100% Percuma Ebook

[FREE] Ebook Rahsia Google PageRank
Email *

Sumber Inspirasi

Danial Abdul Rahim