Tak Kenal Maka Tak Cinta

Assalamualaikum WBT dan selamat sejahtera kepada tetamu yang dihormati.

Tak kenal maka tak cinta. Itulah ayat yang selalu orang guna pada masa kini. Tapi tak kan la terus kenal terus jatuh cinta?

Mestilah dia kena melalui proses dahulu.

Berdasarkan pengalaman saya ia ada 4 proses yang mesti dilalui sebelum kita nak terus jatuh cinta.

Apakah proses tersebut?

3000: Kenal

Proses yang mula-mula mestilah kita kenal dahulu. Semua benda kita nak tahu, semua benda kita nak kenal.

Kita kenal TV, kita kenal lapptop, kita kenal Jam, dan hampi semua benda kita kenal. Tapi semua yang kita kenal tak semestinya berkenan dihati. Betuk tak?

Jadi, Anda dah kenal dengan seorang wanita idaman anda. Dia juga kenal anda. Tapi baru berkenalan. CINTA MUKA BUKU.....

300: Suka

Kita kenal dengan semua benda, tapi tak semua yang kita kenal itu kita suka. Seperti Lalat. Kita kenal dengan lalat tapi tak suka dengan lalat. Sapa suka dengan lalat memang pelik....

Facebook LikeBila dah kenal dengan wanita idaman tersebut, anda pun suka dengan dia... suka dengan cara percakapan dia, suka dengan cara dia melayan anda.... Dia pun suka dengan cara layanan yang anda berikan.

Tapi, seperti yang saya katakan tak semestinya semua yang kita kenal kita akan suka.

Bila dah suka anda akan masuk proses yang seterusnya

30: Sayang

Bila anda suka sama suka dengan wanita tersebut, maka perasaan sayang pun hadir dalam diri. Anda sayang dia sebagai kawan baik... Baru sayang sebagai kawan baik.

Sayang Kamu
Diapun dah mula sayang anda.

Saya terfikir. Apakah yang akan berlaku jika seseorang sayang dengan kita? Ye, apakah yang dia akan buat jika dia sayanga pada anda?

Berdasarkan pengalaman saya, bila orang dah mula sayang. Dia akan mula menghormati anda.

Selepas sayang sama sayang... Maka hadirlah satu perasaan yang paling hebat. Perasaan ini paling susah nak dikawal.

3: Cinta

Love
Selepas sayang berpanjangan... maka hadirlah cinta yang paling hebat. Cinta itu akhirnya anda membawa kepada rumah tangga. Mempunyai anak yang comel-comel belaka.

Hidup kekal bahagia kekal hingga akhir zaman......

Kenapa Bernombor?

Cuba anda fikir dengan baik. Kenapa saya buat nombor? Mesti ada sebab. Ye Ada sebab.

Apakah sebab itu?

Cuba anda lihat....

3000: Kenal = Semua benda kita boleh kenal. Hampir semua kita kenal. Kita kenal kucing, harimau, PC, bumi, planet dan sebagainya.

300: Suka = Semua yang kita kenal tak semestinya kita suka. Betul tak? Anda kenal ular tetapi tidak semua orang sukakan ular.

30: Sayang = Bila dah suka maka hadirlah perasaan sayang. Sayang ni lebih kecil. Kita sayang ibu bapa kita, kita sayang keluarga kita. Bukan semua yang kita suka kita akan sayang.

3: Cinta = Bila dah sayang, maka cinta yang hebat hadir dalam diri anda. Anda cintakan seseorang itu, sehingga dapat membina mahligai kekal hingga akhir zaman...

Itulah yang saya simpan selama ini. Rasa amat lega bila dapat dikongsikan bersama anda. Tak kenal maka tak cinta sebenarnya panjang prosesnya.

Sebab itu dalam Islam ada konsep pertunangan. Bertunang itu bertujuan untuk kita kenal dahulu dengan jodoh anda. Bila dah suka maka nikahlah jawabnya. Kalau sebaliknya kita ada hak untuk putus atas sebab yang munasabah.

Kalau anda merasakan post ini tidak ada nilai tidak mengapalah. Sebab post ini sekadar diari sahaja, yang sudah lama tersimpan di hati...

Akhir kata, kalau anda ada apa-apa masalah tentang blogger. Anda boleh komen di bawah. Kerana anda amat berharga untuk saya. ^_^

Wallahualam...

Beliau seorang penulis online. Peminat Insyirah Azhar. Blog editor Sedut Software Sampai Lebam (SSSL). Penulis eBook Rahsia Google PageRank. Pengasas Seni Bina Blog. Selain itu, beliau berjaya mengusaha lebih 20 Projek Blogspot. Antaranya, KeZoom SSSL dan banyak lagi.

PERCUMA: 3 Cara Tingkatkan Bisnes Tanpa Risiko

(Jangan Terkejut.)

Tiada ulasan

Leave a Reply

Hubungi Saya

Nama

E-mel *

Mesej *

100% Percuma Ebook

[FREE] Ebook Rahsia Google PageRank
Email *

Sumber Inspirasi

Danial Abdul Rahim